Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side om sydfynske kirker

Til side om cykelferie
Karin MichaelisKarin Michaëlis

Karen Michaëlis 1872-1950 blev født 20 marts i Randers og døbt Katharina Maria Bech. I 1995 bliver hun gift med Sophus Michaëlis. Et ægteskab som holdt indtil 1911. De flyttede til Thurø i 1907 efter at have været her på en udflugt og købte olufshuset på Drejsodde.

Karin var en meget gæstfri kvinde, hvorfor huset hurtigt blev for lille. Derfor lod de en villa bygge på Birkeallé som blev kaldet Torelore. Da huset var færdigt i 1911 skulle de skilles. Huset blev solgt igen omkring 1946 til Tom Kristensens kone Bosse. Kort før 2. verdenskrig købte Karin Michaëlis Bergmannhus i Thurø by, hvor hun tilbragte sine sidste dage på Thurø. I dag indeholder huset Thurø Bibliotek og Thurø Lokalhistoriske Arkiv samt et lille arkiv om hende.

Bergmanshus Hendes Hjem

Da hun havde et godt bekendtskab med tyske forfattere åbnede hun sit hjem for dem og andre forfattere der blev forfulgt hovedsageligt i tyskland Deriblandt Bertolt Brecht, hvis hus findes i Svendborg Se dette. På grunden ved Torelore opførte hun barakker til de mennesker, hun husede.

Da anden verdenskrig brød ud flygtede hun selv til sin søster i New York, men kom hjem til øen igen i 1946 hvor Hun blev udnævnt til æresborger på Thurø samme år for hendes indsats overfor de tyske flygtninge inden krigen og fik tillige frihedsmedaljen fra Christian d. 10. Hun blev her indtil 1947 hvorpå hun flytter til København og bliver her til sin død i 11.1.1950.    Karin startede sin forfatterkariere i 1898 med romanen Højt spil men det var først med romanen Den farlige alder fra 1910, at hun fik berømmelse. Romanen fortæller om den 40 åriges kvindes seksualitet og identitet i årene inden overgangsalderen.
Hendes virke var indenfor kvindefrigørelsen der på det tidspunkt var i sin spæde start herhjemme.

Fra 1929 til 1939 udgav hun nogle bøger for halvvoksne piger. Bibi-bøgerne som de tilsammen kaldes blev oversat til mange sprog og læst i det meste af europa. De handlede om en piges oplevelse fra hun er 10-14 år. Karin skrev også nogle bøger om barnet og det kår. Da hun døde i 1950 havde nået at udgive 70 værker hvoraf hendes hovedværk anses for at være den selvbiografiske romanserie på fem bind: Træet på godt og ondt fra 1924-30.

Hendes gravplads på Thurø Kirkegård

Læs mere om hende på Karin Michaëlis Selskabet.

Søgeboks nederst på siden

qr codeSøg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik