Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie

FORSORGSMUSEET

Grubbemøllevej 13, Svendborg

Byens tidligere fattiggård, arbejdsanstalt og tilsidst forsorgshjem (1872-1974) og idag Danmarks eneste bevarede fattiggård eller Viebæltegård, som fattiggården kom til at hedde i 1933, da der etableredes arbejdsanstalt med tilhørende forsørgelsesafdeling og sygeafdeling.

I 1974 ophørte gårdens funktion inden for den sociale forsorg og blev overtaget af Svendborg og Omegns museum og i den forbindelse blev den også fredet. Der er stadig arbejdende værksteder, hvor der bliver lavet måtter. I dag hedder stedet Forsorgsmuseet.

 
Den gamle fattiggård og arbejdsanstalt Forsogsmuseet set fra Grubbemøllevej.

En fattiggård som denne blev brugt til at huse fattige og socialt udstødte. Tiden de opholdt sig her varierede. Nogle for kun få dage, og andre op til flere år. Der var enkelte fattiglemmer, som lod sig frivilligt anbringe. For det meste var de fast leverance af politiet.
Der har været flere lighedspunkter med et fængsel. Der var høje mure, lukkede gårde med pigtråd, opsyn, arbejdstvang, man sov flere i mindre rum og maden var beskeden. Derudover mistede man alle borgerlige rettigheder, hvilket må have føltes temmeligt ydmygende.
Det var først så sent som i 1961, at man behold sine rettigheder, og stedet fik mindre præg af fængsel, d man også fjernede pigtråden og gjorde det frivilligt at være her.

Soverum for det fattige.Sådan sov de Nogle af de fattige. Dem i sydfløjen i træsenge, og dem i arbejdsanstalten i jernsenge. Her ses dog jernsenge flytte over i sydfløjen.
  Spisestuen for de fattigeMaden var simpel men næringsrig og i beskedne mængder. Den bestod typisk af kål, grød, rugbrød, kød.


FORSORGSMUSEET, FATTIGGÅRDEN I SVENDBORG.
I Svendborgs gamle Fattiggård, der er Danmarks bedst bevarede, ligger Forsorgsmuseet. De autentiske rammer får historierne til at krybe ind under huden på besøgende i alle aldre. I de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg.

Her er åbne døre ind til en verden, som ellers har været skjult for de fleste; en verden af historier om de mange mennesker, som levede på samfundets skyggeside. De fattige, de syge, de hjemløse og forældreløse. Sporene af deres hårde liv ses stadig overalt.

Kom og oplev de stærke historier i de forskellige udstillinger. Lån en iPad og prøv en af museets spændende apps: Hjælp f.eks. Cathrine med at fange lus eller hør fattiggårdens første inspektør fortælle om livet bag murene.

FATTIGGÅRDEN
De unikke bygninger fra 1872 er en udstilling i sig selv. De gamle bygninger står, som da de blev opført under navnet Svendborg Kjøbstads Fattig- og Arbejdsanstalt. Bygningerne vidner om de fysiske forhold, fattiglemmerne levede under på Fattiggården, men også om den skam og isolering som fulgte med et ophold på Fattiggården.
Komplekset består af fire bygninger, der tilsammen danner et gårdområde opdelt i tre adskilte gårde – hvoraf én var til mændene og én var til kvinderne.

  • Østfløjen indeholder Svendborg byhistoriske arkiv, søfartarkivet samt administrationskontorer.
  • I nordfløjen findes bl.a. opsynsmandens gamle lejlighed nøjagtig som sådan en så ud i 1950'erne. Der er også et klasseværelse og et måtteværksted samt en sygekassernes mindestue.
    I nordfløjen var indrettet arbejdsanstalt. Det var et sted for arbejdsløse, hjemløse, misbrugere og letlevende kvinder. De måtte arbejde meget ved et ophold her, og blev behaldlet ringere end dem i sydfløjen.
  • I stueetagen i sydfløjen findes fattiggårdsudstillingen, hvor man kan se, hvilke forhold byens fattigste måtte leve under. Alt er forsøgt bevaret i sit oprindelige udseende. 1. sal i samme fløj bruges til den permanente udstilling om de danske børnehjems historie: 'Du skal ikke tænke på din mor og far'. Læs mere på www.boernehjem.nu plus meget mere.
    Det var i denne fattige med brug for forsørgelse boede, såsom ældre borgere, handicappede og kronisk syge. De var ikke pressede til at arbejde så meget, og havde bedre forhold end dem på arbejdsanstalten.
  • I Vestfløjen, hvor der tidligere var en lille kirkesal med tilhørende lighus, er nu billetkontor,butik og café.
  • Fattiglemmerne havde også en have. Den ligger bag nordfløjen og er også åben, men den ser dog ikke ud, som den gjorde dengang.

Forsorgsmuseet er i høj grad interesseret i at bevare Fattiggårdens autenticitet, da den spiller en stor rolle for den tankevækkende museumsoplevelse, vi gerne vil give vores gæster. Samtidig vil vi gerne gøre Forsorgsmuseet tilgængeligt for så mange besøgende som muligt. Forsorgsmuseet i den gamle Fattiggård har faciliteter som lifte, handicaptoiletter og en museumsbutik med café.

UDSTILLINGER:

FATTIGDOM PÅ TVÆRS
Forsorgsmuseet sætter scenen for, at nutidense fattiggdom kan debatteres i samspil med fortidens fattigdom. Udstillingen giver nye vinkler og stiller nye spørgsmål, og du kan afprøve dine egne holdninger i f.eks. dillemmaspillet.

ANSIGT TIL ANSIGT
I 2014 dukkede stærke billeder af arrestanter fra Fattiggården op. De er ikke taget på Fattiggården men i Svendborg Arrest mellem1900-1905 i forbindelse med fattiglemmernes arrestationer. Derfor kan vi nu for første gang få ansigter på nogle af Fattiggårdens skæbner og få en flig af deres ofte triste historier.


KLIENTER TIL NAZI-TYSKLAND
Se udstillingen om de klienter, der rejste fra Fattiggården til Tyskland under krigen for at arbejde.

DU SKAL IKKE TÆNKE PÅ DIN FAR OG MOR
På Forsorgsmuseet kan du også besøge udstillingen om livet på danske børnehjem, der fortæller de ufortalte og glemte historier. Se et væld af tankevækkende spor fra børn på børnehjem. Lige fra legetøj, tøj, arbejdsredskaber og husflid til tremmer, rørende fotografier eller denne skjulte besked på en celledør: ”Du skal ikke tænke på din far og mor”.

Køkkenet i forvalterens lejlighed Det gamle 50'er køkken med Madam Blå   Opsynsmandens bolig i nordfløjen Stuen i opsynsmandens leglighed som den så ud i 50'erne.

Et klasselokale som det kunne se ud i gamle dageHer er indrettet et lille klasselokale fra gammel tid   Væveriet i måtteværkstedet i nordfløjen Væven, der blev brugt til at væve måtter af kokosgarn - og stadig gør.

På fattiggårde, fængsler og børnehjem, var det meget almindeligt i gamle dage, at man lod de indespærrede arbejde med at binde børster og væve måtter. På Svendborg fattiggård har mand også kunnet blive sat til at knuse skærver.
Der bliver stadig lavet måtter i værkstedet, der kan købes i butikken.

Alt arbejde, i hvert fald på arbejdsanstalten, var tvang. Modsatte man sig eller opførte man sig bare ikke ordenligt, havde man da også en lille celle at sætte folk i for et stykke tid. Et lille rum, der minder om en celle fra en ældre fængsel.

 

Vaskerummet med grukedel Vaskerummet med bl.a. en gammel grukedel.   VaskerummetVaskerummet

Hjemmeside: www.forsorgsmuseet.dk

Udenfor museet finder man en skulptur kaldet Mennesket, det ensomme dyr.

Søgeboks nederst på siden

qr code



Søg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik