Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie
titelgrafik
På denne side og den foregående er prøvet at vise nogle af Svendborg bys gader. Der er naturligvis mange, og dette er blot et udpluk, som enten er meget gamle eller har sære navne. Billederne er taget i dag og for ca. 100 år siden eller mere på næsten samme sted af gaden. Dog ikke af samme person. Enkelte er dateret.

Husene på flere af billederne har nedskrevne historier, som man kan læse i lokalhistoriske bøger oa.
(se nederst på næste side).
Klik på billederne for at få dem i større format.
Gamle Kullinggade Kullingeade i dag

Kullinggade har sin oprindelse fra det gamle danske ord kulle, der betyder bakke, en bakke man skulle op over for at komme ind til denne del af byens byport Skatterporten ved Skattergade. Denne bakke er der dog ikke meget at se af mere, faktisk ligger gaden idag meget lavt. Nogen mener også navnet kommer af kullet, som betyder skaldet eller bar, da gaden var bar ned til vandet. Gaden kan dateres tilbage til middelalderen.
Grubbemøllevej dengang Grubbemøllevej som den ser ud 2012

Grubbemøllevej: Navnet kommer af at her lå en grubbemølle, som var en slags mølle til at fjerne skalderne fra kornet.

Dronningholmsvej i gamle dage Toppen af Dronningholmsvej i dag

Dronningholmsvej bør også lige nævnes, for den har fået sit navn efter holmen, der var en fremskudt halvø i Dronningemaen, og efter en gammel overlevering skulle Dronning Margrethe I have sejlet ind til denne holm, da hun i 1388 besøgte Svendborg. Indtil 1903 hed den Grubbemøllestræde.
Kattesundet set fra Gerritsgade dengang Kattesundet i dag

Kattesundet kendes først fra 1667 og navnets oprindelige betydning er rende med katteådsler. Med kat kan også menes en blide, som er en stenkaster på en forhøjning. Sund er et gammelt ord for smalt stræde. Svendborg har haft mange buntmagere og i middelalderen brugte man meget katteskind. Men der er mange ideer om navnets herkomst.

Kyseborgstræde i gamle dage Kyseborgstræde ned mod kirken i dag

Kyseborgstrædet har sit navn efter det gamle danske ord kkiusa for kløft, som betegner en smal gang mellem gærde eller hegn, og borg betyder på gammeldansk slet og ret bygning. Her har engang ligget et borganlæg. Man mener, gaden er fra 1481.

Pjentemøllestræde i gammel tid Pjentemøllestræde i nutiden

Pjentemøllestræde hedder sådan pga. at her lå en Pjentemølle(vandmølle). Blev dog nedrevet i 1899. Navnet pjente fik den i midten af 1800-tallet efter at have heddet Pindemøllen. Et ord der sansynligvis refererer til de pinde/pæle man brugte til at danne en væg til at dæmme vandløbet op med støttet af jordvolden.
Gåsestræde for mange år siden Gåsestræde den dag i dag 2012

Gåsestræde opkaldt efter prioren i Graabrødreklosteret, adelsmanden Hans Gaas, der under Grevens fejde i 1534-1536 jog Lybækkerne væk.
Dronningemaen i gamel dage set fra Møllergade

Se mere om gaden....

Dronningemaen i dag

Dronningemaen i 1930'rne blev denne omfartsvej anlagt. Måske opkaldt efter Dronningholms mølle som også hed Ravnemølle.Gåsestræde opkaldt efter prioren i Graabrødreklosteret, adelsmanden Hans Gaas, der under Grevens fejde i 1534-1536 jog Lybækkerne væk.
Endelsen -maen kommer af ordet made, som betyder (sumpet)eng. På fynsk er det blevet til maen.

Galgebakken var her hvor man fra omkring 1700-1853 foretog henretninger. Tidligere foregik det på Torvet. Læs her om den sidste henretning. Indtil omkring 1700 foregik den slags på torvet. Så blev man enige om at flytte det udenfor byen på byens højeste punkt på toppen af Bregnebakken. En herre i byen ved navn Julius von Molkte byggede et hus på denne top. Det blev kaldt Belvedre og ligger Belvedere 68 - et hvidt hus. Hans datter hed Ovine, og derfor kom stedet til at hede Ovinehøj.

Begtrupsvej efter Pastor Joachim Begtrupder var sognepræst i Sct. Nicolai Kirke 1808-1819.

Bontvedvej er fra midten af 1900-tallet. I nærheden lå noget der hed "Store Bontved" og "Lille Bontved".

Baagøes Alle fra købmand L. I. Baagøe fra 1800-tallet.

Fruerstuevej området har engang tilhørt Vor Frue Kirke .

Jessens Mole opkaldt efter borgmester kammerherre J. C. v. Jessen.

Mølmarksvej Evt. opkaldt efter Svendborgs første sygehuslæge Herluf Mølmark. Vejen hed tidligere Vejrmøllevej. Måske er den opkaldt efter kaptajn Møllmark som den nuværende mølle er bygget for.

Ramsherred Ramm er fra tysk og betyder utugt (Rammel). Ordet Herred betyder en beliggenhed ved en eller flere marker. Rams kan også stamme fra det tyske ord Ramp, der betyder beholder for varer, fx. trækiste til fødevarer.

Schrumsvej efter borgmesteren Ludvig Schrum fra 1800-tallet.

Viebæltet kan stamme fra det tyske ord Weichbild, der blevet til Wibeldæ, som betyder fælles byjord eller byfælled. Vie betyder et helligt sted eller offersted. Hvilket ikke er utænkeligt da Viebæltet ligger højt. Navnet kan findes helt tilbage fra 1337.


Se mere af byens gader fra gamle dage i bøgerne:

'Det gamle Svendborg i fotos 1865-1900' af Henrik M. Jansen, 'Svendborg og Troense fotograferet 1916' af Hugo Matthiessen og Bevaringsværdige huse i Svendborg af foreningen for bygnings- og landskabskultur for sydfyn. Heri er flere gader nævnt samt mange af husene.

En tak til Svendborg og omegns museum for tilladelse til brug af de gamle billeder.

Det kan også stærkt anbefales at kigge i bøgerne Svendborg og omegn på gamle postkort 1 - 5 af Erik Bonde Hansen.

Har man lyst til at se flere gamle billeder fra Svendborg, kan man også besøge denne side.





Søg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik