Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie
Voldsted
Ørkild voldsted set fra mølledammen. Forneden af volden står bænke, hvor man kan sætte sig og nyde udsigten over dammen.


Ørkild voldsted

I nærheden af Rottefældeskoven ligger et voldsted - Danmarks største fra middelalderen. Her har engang ligget en borg kaldet Ørkildborgen bygget af Valdemar den store. Den har været i Odensebispernes besiddelse og er da også nævnt af dem for første gang i 1264.

Da den var meget nærliggende og ganske sikkert dominerende følte Svendborggenserne sig med tiden truet af den, da den var en stor konkurrent på handel i Svendborg. Med tiden voksede en lille by op med købmandsgårde og hvad der hører til en selvstændig by med egen han-del og skibsfart. Svendborggenserne klagede gentagne gange over beboerne på Ørkild, og deres hensynsløse brug af havne og sejlads. Udnyttelse og handel hen over hovedet på Svendborggenserne.

Under grevens fejde i 1534 benyttede Svendborggenserne lejligheden og stormede den forhadte borg og lod den afbrænde.

Læs mere i bl.a. Årbog for Svendborg og omegns museum 1995 på side 29-46.

Idag er der kun nogle få udgravninger tilbage. Her ses slotskapellet. Et ældre billede fra da det var lidt tydeligere end i dag.

En såkaldt pax (fred) fundet i 1862 på Ørkild borgbanke. Den menes at være fremstillet i 1160 og være udskåret af hvalrostand.
En pax rakte præsten til menigheden, der kyssede den.

 

Udsigt fra toppen af voldstedet.
Voldsted Her ses ud over voldstedsanlæget.
Der er lidt svært at forestille sig, at her engang har ligget en borg med to tårne liggende lidt før man kom ind til gangbroen ind til borgen.

Tegning over borgen

Se panoramabillede.

Læs mere på kulturarv.dk

Det er frit tilgængeligt område at vandre rundt på. Man kan også sætte sig for at nyde en bid mad. Ikke langt derfra finder man sommerteatret Rottefælden.

Søgeboks nederst på siden

qr codeSøg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik