Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie
titel
Rottefælden Svendborg sommerteater

Er man i Svendborg om sommeren, skal man benytte lejligheden til at tage i Danmarks ældste sommerteater. Der er en helt speciel atmosfære i det over 100 år gamle teater. Teatret blev bygget i 1883 mit i Caroline Amalielund skov eller Rottefælden, som den også kaldes. Rottefælden havde i mange år været et yndet sted for byens borgere at tage hen om sommeren på udflugt bl.a. holdt man en del skydekon-kurrencer.

Revyen som vi kender den idag fik sin start i 1849 københavn, men disse blev kun holdt i vinterhalvåret. Først i august 1873 fandt man på sommerrevyen, som siden har været en fast tradition rundt omkring på teatre o.a. i landet.

I 1883 tog skovbestyrelsen i Svendborg initiativ til at udvide forlystelserne i Rottefældeskoven med teater og revy. Dertil lod de arkitekten Henrik Wandall opfører bygningen til den flotte som af 12.600 kr., men det skulle vise sig at være en god investering, for allerede de første somre gav succes.

Teateret var fyldt med folk som kom for at se koncerter, teater, revy og anden slags underholdning. Hvis man går om bag teatret kan man på en mur se en masse autografer fra mange danske skuespillere, som har optrådt her lige siden.

Det har været en fast tradition at de satte deres autograf her. Desværre er mange dog visket væk af vind og vejr, men de har været her.

I 1972 solgte I/S Svendborg skovejere Rottefælden og Svendborg kommune overtog og driften bestyres af en institution dannet af en gruppe borgere.

Sommerteatret bruges ikke mere kun om sommeren, men er idag også besat om vinteren af Baggårdsteateret, som tidligere har ligget i bymidten.

Det gamle traktørstedBilledet er fra et postkort fra 1884 og viser det gamle traktørsted og skovfogedhus i Rottefælden. Det blev også kaldet for Holmehuset. I 1884 blev det erstattet af den nuværende teaterbygning.

Navnet Rottefælden er af uvis hekomst, men to forklaringer har historikere kommet med. I slugten ved skovens hulvej kom en svensk rytterskadron på vej fra svenskerkrigene, men blev fanget her som i en rottefælde. Det menes også at navnet skyldes en mose, som lå ved Ørkild slot i nærheden af skoven. Mosen kaldtes rytterfælden, fordi slotsherrene lokkede ryttere og og hellebardister i mosen under en middelalderlig træfning.

Ordet rytterfælden er så med årene og gennem fynsk dialekt blevet til rottefælden. Man har indtil videre fundet navnet nævnt så langt tilbage som 1731. Skoven har dog ikke fået lov at hedde sådan officielt, for i 1826 mente byens overhoveder at navnet burde skiftes ud med et pænere. Man ansøgte guvernøren over fyn, den senere christian d. 8, om at kalde skoven Christiansminde, men fik afslag.

Tre år senere i 1829 kom guvernøren selv på et visit i anledning af grundstensnedlæggelsen til et nyt rådhus. Man søgte da om tilladelse til at kalde skoven Caroline Amalielund, hvilket var navnet på kronprinsessen. Dette lod til at behage herren og ved samme leglighed fik man alligevel lov at benytte navnet Christiansminde, nemlig på skoven og området ved Svendborgsund, som før 1829 kaldtes Termeriet. Formedentlig kommer navnet af det gamle Rom, hvor termer var bedeanstalter med tilhørende sportsanlæg.


Læs eventuelt mere i Ib Boye: Rottefælden

Sommerteateret/Rottefælden hvor rottefælderevyen opføres, ligger på Caroline Amalievej 26.

Kig ind på stedets eget netsted, og se hvad der sker i Rottefælden.

Bestil biletter hos Svendborg teater på telefon 62 21 08 24.


I rottefældeskoven finder man også Ørkild volsted, som også er et kig værd.

Søgeboks nederst på siden

qr codeSøg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik