Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie
 

Capeshøj

 

Den bedst bevarede langdysse på Tåsinge kaldes Capeshøj. Man finder heller ikke ikke mange andre i så god bevaring på sydfyn som denne. Det er er tilbage af den er 36 meter langt, 7 meter bredt og tæt på 1,5 mter høj. Den er om-kranset af 56 store randsten, som kan se nogle af på billedet.

Capershøj

Cirka midt i højen finder man selve graven. Graven er et smalt rektangulært gravkammer, der engang har været lukket til med store dæksten.

 

Der findes to slags af disse gravanlæg: Dysser, som er fra yngre stenalder, og langdysser der er de ældste af slagsen. De blev opført af de første bønder i Danmark. Disse bønder blev kaldt Tragtbægerfolket, og de opførte omkring 20.000 dysser mellem 3400 f.kr. 3100 f.kr. Højen set oppefra

Capeshøj er en af disse. Den blev først opdaget i 1976. Den havde indtil da ligget skjult i 3500 år under en stor gravhøj fra ældre bronzealder (1700 f.kr. - 1100 f.kr.).

I 1976-79 udgravede man bronze-højen, og her dukkede langdyssen så op. Oprindeligt har denne høj været meget større, for den havde en diameter på 40 meter, og var på 1,6 meter i høj-den.

Højen fra anden side Ved udgravningen fandt man fire bronzealdergrave, som indeholdt to bronzesværd, to bronzebøjlenåle (dragtspænder), og en dobbeltknap. Dengang højen blev anlagt omkring 1500 f. Kr., udvælger man som udgangspunkt det højeste sted i området.
Man ville gerne have at højen kunne ses vidt omkring. På det sted man havde valgt, lå der allerede en langdysse, og denne blev så centrum i den nye høj. Dette gjorde at dyssen blev skjult, men det gjorde også, at den blev beskyttet mod vejr og vind gennem årtusinder, og dermed var så velbevaret ved udgravningen i 1970'erne, at man næsten skulle tro den lige var bygget selvom det var omkring 5500 år siden.   Nedgang til gravkammeret   Dette gjorde at man valgte at lade den restaurere efter man havde undersøgt den nøje. Selvom den er så velbevaret, er den dog ikke helt intakt. Der mangler flere af de store randsten samt kammerets dæksten. De blev af en eller anden årsag sprængt mellem 1950-70.
  Når man alligevel er på den del af øen, kan man slå et smut forbi fuglereservated Vejlen eller Monnet.  
Søgeboks nederst på siden

qr codeSøg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik