Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie

THURØ KIRKE

Kirkestræde 10
Thurø kirke

Kirken er rejst af Ellen Marsvin i 1639. I 1620 lavede hun med Christian d. fjerde mageskifte, som betød, at hun kom til at eje Thurø og Tåsinge. Der siges at have ligget et gammelt kapel ved drejsodde. Ellen Marsvin syntes, det var et gammelt, forfaldent kapel, og hun lod det nedrive. Det siges, at hun fik onde drømme om natten, som hun mente skyldtes, at hun havde revet kapellet ned. Hun bestemte sig derfor at bygge en kirke.

Kirken lagde hun på et af øens højeste punkter. Kirken fik navnet Trefoldighedskirken efter Christian d. fjerdes skib Trefoldigheden. Den er rejst i to meters højde af utilhugne kvadre, resten er munkesten. Koret er føjet til i 1905 og kor-buen malet af maleren Møller-Jensen. Tårnet fik sit kobbertag i 1940, hvilket blev skænket af direktør Niels Andersen, D. E. C i Odense.

Altergangen
Øverst kan man få øje på egetræsloftet og til venstre på væggen et stort krusifix af Claus Berg fra begyndelsen af 1500-tallet. Fremstillet i Odense. Og stolerækker i gammel træ plus den pæne kalkmaling ved buen over koret. Rummet er ikke stort men, som ses, meget smukt indrettet.
  AltertavlenI 1828 bragte en Svendborg-købmand af Thurøslægt Peder Jørgensen denne altertavle til kirken. Den oprindelige altertavle var meget katolsk med jomfru Maria som hovedfigur. Den findes nu i National- museet. Moti-verne på den nuværende altertavle er Golgatha-dramaet fra domfældelse til opstandelse. Den er skåret i Lübeck i 1400-tallet.
DøbefontenLige mit for alteret står en stor døbefonten. Den er fra 1905 og bærer det gamle dåbsbad med rosen-krand- sernes (H. R. K.) og Gylden-stjernernes (K. G. S.) våben og forestiller bebudelsen.   Prædikestolen
Prædikestolen med sengotisk ornamentik er formedentlig lavet Claus Berg i 1500-tallet. En særpræget udgave som er speciel blandt landets prædikestole. Både krucifikset og prædikestolen menes at være stamme fra det nedrevne Gråbrødrekloster i Svendborg.
KirkesalenEt kig ned på den smukke lille kirkesal oppefra koret.   Orgelet
Konsul A. E. Sørensen og hustru skænkede i 1965 dette orgel. Et orgel med bare 8 stemmer (udvidet til 10 i 1990), 2 manualer og pedal. Det er bygget af Marcussen & Søn i Åbenrå.

Ornament på kirkebænke Går man op ad altergangen opdager man en masse ornamenter på stoleraderne.

På de 12 øverste er skåret motiver af apostlene med forskellige symboler. De er fremstillet af Hans Dreier en af 1700-tallets dygtigste billedskærer.

På billedet er det Mathæus som ses.

  Kirkeskib
Kirken har to skibe. "Ruth" fra 1960 og "Phillip" fra 1903.
Kirkeskib
KrucifiksUdført af Claus Berg i 1500-tallet. Korsets ender viser symbolerne for de fire evangelier.   GravstenGravsten/plade i våbenhuset.
KorbueVælvingen ind til koret. Meget smukt dekoreret.
KirkegårdenDen smykke kirkegård ud til sundet.

Hjemmeside: www.thuroekirke.dk

Flere kirker her.

Gå en tur ned gennem den smukke kirkegård og besøg gravstederne for Tom Christensen, Karin Michaelis, Valdemar Rørdam samt maleren Niels Hansen. Videre ned til vandet lige nedenfor finder man en gammel vaskeplads med en gammel vaskesten.

Søgeboks nederst på siden

qr code



Søg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik