Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker
Link til side om cykelferie, vandreferie

Lidt om Thurø

(ca. 3700 indbyggere på 753 ha.)

 


Øen set fra satellit.

Øen er aldertidligt nævnt i Gesta Danorum (danernes bedrifter) skrevet af Saxo. Her fortælles om skjoldungen Helge. På et krigstogt gik han i land på Thurø og gæstede alfekvinden Thora, som han voldtog. Da han besøgte øen for anden gang tog hun hævn ved at sende hans egen datter Yrsa i stedet, og med hende fik han sønnen Rolf Krake. Kong Valdemar nævner øen i sin jordbog i 1231.

Øen havde en storhedstid i 1800-tallet. Den fik sit første skibsværk i 1840'erne og senere blev det til flere som præsterede at bygge tre-masters skonnerter på op til 200 tons. I 1910 havde øen 101 skibe som sejlede til nær og fjern. Øen blev så brugt som vinterhavn for de mange skibe. Første verdenskrig gjorde en ende på denne succesrige periode. Thurø blev forbundet med Fyn i 1934 da dæmningen blev åbnet.

 

Øvrigt på Thurø:

Øen Kidholm ved Thurøbund. Øen hører til Tåsinge og ejes af Valdemars slot. Den er nu klassificeret som vildtreservat.

Grasten er et smukt område med natur og skov.

Walsteds Bådeværft er verdensberømt for sine pragtfulde lystfartøjer.
Bergmannshus hvor forfatteren Karin Michaëlis boede. Huset er nu bibliotek.
Drejs odde kyst hvor færger , postbåde o.l. lagde til i gamle dage.

Mejerivej - De mange blindgader fra Bergmannsvej ned til Skårupsund er idag et minde om dengang da Thurøs kommunikation kun foregik ad søvejen. På stien nedenfor Thurø kirke ligger vaskestenen. Her vaskede Thurøkonerne deres tøj ved denne kilde og slog tøjet rent mod den store flde sten.

Gambøt - lille havn med små fiskerhuse. Tilbage i Thurø søfarts storhedstid lå her de mange skibe i vintermånederne. Over hundrede skonerter forankret tæt ved hinanden.

I Blåby kan man ved stranden komme op ad en lille sti og få øje på huset på venstre side, som tilhørte Thurøs kendte kunstmaler Niels Hansen.

Fredsskoven på Grasten er øens smukkeste skov. Her er åben bøgeskov, tæt granskov, lønlige skovstier, åben og lukket skovlyst og en smuk skovbundsflora. Ud mod vandet har man en dejlig udsigt til Tåsinge og Langeland.

Mindesten over J. P. de Neergaard- han købte Bjørnemose/Thurø i 1810 og solgte øen til dens bønder og husmænd 19 november 1810. Som tak for hans gode vilje blev den lille skov ved Skårup Sund opkaldt efter ham og der blev rejst en mindesten i skoven.

Mindesten på "Majtræet", Bergmannsvej - 100 år efter Thurø købte sig fri ønskede man at fejre øens frihedsdag og der blev rejst en mindesten på "Majtræet", som bærer indskriften: Slægtens tak for fædres handling.


Læs en hel den mere i bogen om Svendborg købstad eller se også følgende sider:

Dansk center for byhistorie
Alle tiders Svendborg

Søgeboks nederst på siden

qr code



Søg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik