Logo titel Logo
Forside Seværdigheder Overnatning Om/kontakt Links
Link til side med sydfynske kirker

Link til side om cykelferie, vandreferie

ÆBLESKIVESTENEN

Skårupøre Strandvej (ved SID-skolen)

Det lille anlæg, som ses på billedet, er fra sidste halvdel af 1800-tallet af Theobald Weber, som det også lykkedes at frede stedet. Den store sten midt i anlæget er nemlig en gammel sten ført hertil af isen i den sidste istid, som forsvandt for ca. 12.000 år siden. I bronzealderen bliver den så anvendt i religiøse handlinger og forsynes med skåltegn. Man har i dag fundet flere hundrede af disse i Danmark. De var meget almindelige helligtegn fra bronze-alderen (1900-800 f. kr.). Man ved ikke hvad deres betydning var, men der er en hvis enighed om at tegnene er frugtbarhedtegn. Det vides, at man i fremmede kulturområder har brugt skåltegn i forbindelse med ritualer for frugtbarhed.

Stenen med de omkringlagte kværnesten Her ses Æbleskivestenen med Kværnstenene liggende omkring sig.
Her ses fordybningerne i stenen, som får den til at ligne en æbleskivepande Navnet 'Æbleskivestenen' er det lokale navn, som kommer sig af at de 105 skåltegn på stenen kan minde om æbleskivepander. En af kværnstenene Kværnstenene, som ses omringende æbleskivesrtenen, er fundet rundt omkring i Gammel hestehave. Disse kværnsten har været brugt i middelalderen til at håndmale korn til mel.
Området med gravhøje ved Hallingskov Her ses nogle af højene. Billedet er taget om efteråret, for på denne årstid gives et tydeligere billede af højene end om sommeren, hvor alt er grønt i grønt. Der findes endnu en høj, som ses ved porthuset på Hallindskovvej.

Nogle få hundrede meter fra æbleskivestenen ligger et større græsområde. Her i Gammel Hestehave er der et antal bevarede gravhøje, som er 2-4 meter høje. Man har ikke udgravet højene, men man har anslået, at de er fra ældre bronzealder (1800-1000 f. kr.). Det var kun vigtige personer i samfundet, der blev begravet i høje. Det vides, at der i Danmark oprindeligt har været 50-60.000 høje fra bronzealderen. Idag er der kun 10-15.000 tilbage.

Stedet er et velegnet sted at gå tur i. Rundt omkring findes bænke, hvis man skulle få brug for et hvil.

Se panorama-billede af stedet.

Et lille stykke herfra finder man den gamle smedie.

Søgeboks nederst på siden

qr code



Søg på Svendborgguiden


seværdigheder forside findvej print privatpolitik